2015. június 9., kedd

Csavaros

Igaz, még nem fejeztem be életem első kardigánját, a sötétzöld alpakát, de már csak az ujjai vannak vissza, illetve a passzé az elején-nyakán, de a hétvégén mégis elkezdtem egy új kardigánt Drops Karisma fonalból.
A színe csodálatos, olyan, mint egy álom, mint Rofusz Kingának ez a grafikája, ami előttem lóg a falon:
Mostanában többet kell utaznunk hétvégenként, és akkor az anyósülésen megtáltosodnak a kötőtűim is. Ezt pedig el kellett kezdenem, mert kitaláltam, hogy mi legyen belőle, és ki akartam próbálni, hogy működik-e egyáltalán. A kész mintaleírásokkal még mindig hadilábon állok, és könyebb kihiívásnak tűnik kitalálni valamit az én csekély tudományomnak megfelelően, mint sillabizálni - és nem elvéteni - egy bonyolult, angol rövidítésekből álló végtelen kódrendszert, amiről nekem mindig a Mátrixjut eszembe.
Sokkal nagyobb kedvem és önbizalmam van kitalálni inkább valamit, még akkor is, ha ez nyilván nem lesz olyan különleges, mint egy profi minta alapján készülő kötemény... de nekem jó lesz.
Azt például tudtam, hogy ebből a fonalból valami enyhén mintás kardigánt szeretnék, és mivel nemrég láttam (és megértettem) egy videót a csavart mintákról, gondoltam, kipróbálom azt.Az ujján és a háta közepén húzódó függőleges csavarás nem tűnt bonyolultnak, de azon sokat gondolkodtam, hogy hogyan tud a V nyakkivágással párhuzamosan futni ugyanez a minta, aztán függőlegesbe kanyarodni... de azt hiszem, megoldottam.
A rettenetesen vékony és a fém tűkről folyton lecsúszó alpaka fonal után extázis gyorsan haladni ezzel a vastagabb gyapjúval (ami ráadásul tapad a fa kötőtűkre). Remélem, ruhadarab is előbb lesz belőle... Bár önmagamhoz képest elég sok eredményt fel tudok mutatni az idén, ha nem is kötök havonta egy új cuccot (igaz, ez nem is cél). Elkészült idén, még februárban, a tavaly épp csak elkezdett Holden kendőm, kötöttem márciusban egy hatalmas, csupacsipke Dane kendőt, tök jól haladok egy vékony kardigánnal, és most elkezdtem ezt az újat. Remélem a nyári nyaralásokba belefér még egy csíkos kardigán is, és a gyerekek idei sapka-sál szettje. A többit meg majd meglátjuk.

p.s.:
Ja, és lett egy csodálatos szépségű Malabrigo Sock fonalam is, persia árnyalat, de még nem tudom mi lesz belőle... egyszer...