2016. január 20., szerda

Karácsonyi ajándék-idő

A kánikula kellős közepén kezdtem el ezt a kardigánt, de csak karácsonykor sikerült befejezni - kevés a kötnivaló időm. Igaz, ez már csak a szálvégek eldolgozását meg a gombjait várta hónapok óta... Na de annál nagyobb az örömöm, hogy végre elkészült, és van már Nagyon Meleg Kardigánom, amire, ráadásul, teljesen saját kútfőből rittyentettem mintát - ez életem első csavartmintás darabja. Nem mondom, hogy tökéletes, mert például az ujja lehetett volna kissé hosszabb, kézfejre érő, és a passzét rugalmasan kellett volna leláncolni, mert így kicsit összekapja a hosszát, igaz, blokkolással sokat javult a helyzet. De rendkívüli büszkeséget érzek, hogy egyedül matekoztam ki a mintát elöl, hátul, meg az ujján, főleg arra, hogy sikerült bekanyarítani a V kivágásba :-D Elképesztő. Ez nekem nagy mutatvány volt, és nagy kaland. A blokkolás külön kihívás volt, mert nem is tudom, hogy kellene egy kardigánnal szakszerűen eljárni, meg utána olyan furán nagy lett és lagymatag. A nagyságát mondjuk sikerült utolérnem a bejgliszezonban :-) , de a tömörsége hiányzik. A következő ilyen ruhadarabot csak finoman kisimogatva kiterítem száradni blokkolás helyett.
A fonal Drops Karisma, aminek a tompa, cirmos türkízesszürke színéért rajongok, az enyhe szúróssága sem zavar, de az lelombozott, hogy alig párórás hordás után már eléggé elkezdett bolyhosodni.
(ez az egy kép van a blokkolt állapotról)

2016. január 5., kedd

Materratextilek - két szenvedély találkozása

Decemberben a kerámia és a karácsonyivásározás miatt nem volt időm ezt a blogot írni, de még kötögetni sem. Az új évet viszont egy olyan textiles vonatkozású momentummal kezdem, ami ugyan csak egy kis lépés az emberiségnek, de nagy lépés nekem!


A kerámiából textil nem fából vaskarika: nemrég egy japán székhelyű cégnek, a Felissimo Corporationnak terveztem át néhány, kerámián alkalmazott mintámat. A Materra-motívumokkal szövött textíliákat gyártanak, és az azokból készült lakástextil-kollekciót: táskákat, ágyneműket és más tárgyakat, tárolókat dobják piacra (a designer, azaz az én nevem alatt). A napokban kaptam néhány fotót az elsőként elkészült termékekről, illetve két oldalpárt a nemsokára megjelenő tavaszi-nyári katalógusból. Nagyon boldog vagyok, hogy egy teljesen más minőségben láthatom viszont a mintáimat, ráadásul textilben, ami a kerámia után a legkedvesebb anyagom, szenvedélyem.

Az ágynemű ilyen volt leánykorában, tálként:
 (Talán nem okoz gondot számukra, ha én egy ilyen kicsi, félreeső blogon előre lelövöm a poént - ami egyébként is csak egy messzi-messzi, nyugati galaxisban fog elhangzani majd tavasszal... itt nálunk valószínűleg nem.)