2015. január 28., szerda

Dane

Egy újabb elkezdett kötemény. Nem tudom, mikor fogok végre befejezni bármit is - két kendőm van félbehagyva, egy vékony fonalból kötött (ld. előző poszt, türkiz merinó-alpaka, Holden kendő), egy még vékonyabb szálból kicsi tűvel horgolt (SBS, pávakék merinóból) , és vár még a befejezésre négy horgolt párna és egy horgolt táska is. Most pedig ez a Dane kendő-kezdemény is beállt a sorba, tompa vörös színű Kiss The Frog Hood fonalból.

Nincsenek különösebb sztahanovista célkitűzéseim, projektlistám kézimunka terén az évre, inkább csak irányelvek.

1.: Nem kezdek új dolgot, amíg be nem fejeztem a megkezdetteket. Legalábbis néhányat.

2.: Nem hagyom abba fél évre, évekre, amit elkezdtem, nemcsak azért, mert elfelejtem, mit is akartam, vagy a hosszú idő alatt elfogy a lendület, vagy kimegy a divatból a szín (na ez csak vicc), hanem inkább csak amolyan önnevelő célzattal, hogy az ideodakapkodós-nagylendülettelelkezdős-sohabenemfejezős mivoltom kissé felfejlődjön a szisztematikus és rendszeres munkavégzés irányába, hogy megtanulja rendszeresen egy kicsit lépni a céljaim felé, a nagy nekibuzdulásokat követő feladás helyett.

3.: Nem veszek fonalat, amíg van mit kötnöm. (Évekre elég a mostani készletem.)
(((kivéve... :-D ha esetleg szembejönne valami nem túl drága, ám nagyon finom merino, a koreai szeladonmázak vagy a zsálya hamvas szürkészöld színében...


...amilyen például a Debbie Bliss Paloma zöldje, csak vékonyban, vagy amilyen a Barka Gerlepár nevű fonalának Madárlátta árnyalata volt régen... nos, akkor lehet, hogy engednék a kísértésnek egy kardigánravaló adag erejéig.)))

4.: viszont egy apró keresztszemes hímzést szeretnék kipróbálni, ékszer lesz belőle...

5.: És a tavaly nyáron félbehagyott ecoprint kíséleteket is szeretném folytatni.

Ezt a békacsók fonalat is csak azért vettem - bölcsen még az elhatározások előtt! :-D  - mert lett egy ilyen sapkám, ami a képen is látható, és így a rég vágyott piros, rusztikus kendő gondolata annyira elkezdett motoszkálni bennem, hogy beadtam a derekam magamnak.

De vár még rám gombolyagban egy csomó vékony, padlizsánlila Drops alpaka, kardigán lesz, meg egy vastag, türkizes-szürke gyapjú, Karisma, szintén kardigánnak, és van valamennyi fenyőzöld Kiss The Frog Mellow is, amiből még nem tudom mi lesz, talán kendő, meg tavalyelőtt vettem sok szép pamutfonalat is, Barka Gilicét, kékeket, zöldeket, szürkéket, aztán vannak növényekkel festett motringok, meg festenivaló fonal is, és van 1200 m saját festésű, fűzöld lace alpakám... jaj, és még annyi minden más is van, egygombócnyi ez-az... 
de csak szép sorjában. 

8 megjegyzés:

  1. Nekem is volt ilyen elhatározásom, hogy addig nem kezdek újat, amíg a régit be nem fejezem, többször is, de aztán két dolgot kellett tapasztalnom. Az egyik, hogy néha muszáj újba kezdeni. Például egy majdnem kész kardigán utolsó ötödét sokszor kínszenvedés már kötni, annyira unalmas, de ha pár napig valami friss dologgal foglalkozom, utána pikk-pakk be tudom fejezni a kardigánt is. A másik, hogy ahogy egyre több a tapasztalat, az ember egyre kevesebbszer kezd bele olyasmibe, ami nem illik a fonalhoz vagy ami nem illik hozzá, így aztán nem olvad el a motiváció és nem maradnak abba a munkák. Szóval jó ez az elhatározás, de inkább csak sorvezetőnek érdemes használni, nem mereven.

    A kendő csodálatosnak ígérkezik, gyönyörű lesz!

    VálaszTörlés
  2. Na, persze, igen, ez tényleg így van... de ha merev lennék, nem is kellene sorvezető... ha kicsit szigorúbb lennék,, már tiszta haszon lenne, nagyon meg úgysem tudok. Meg nem is érdemes - hol maradnak akkor az öröm, ami miatt csinálja az ember.

    VálaszTörlés
  3. Gyönyörű a kendő! És várom az ecoprintet!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon köszönöm a bíztatást, az előleget! (- én még csak remélem, hogy szép lesz, hogy nem rontom el, mert még sosem kötöttem semmi csupacsipkést, legfeljebb szegélyt...)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szép ez a telt vörös, mennyire szeretem :) És a zsálya szürkészöldjét én is el tudom képzelni fonalon, hasonló árnyalatú Bóbitából feltankoltam annak idején, azok a gombolyagok is várják, hogy tavaszi ruhává változzanak. Igen, ruhát kötök majd belőlük. Egyszer. A fogadalmakról csak annyit, hogy inkább csak útmutatók, nem szabályok, nem szabad őket teljesen komolyan venni. Mert ha a saját kis szórakozásunk is szigorúan szabályozva van, akkor vége a világnak...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na igen, a szabályokat én a másik végéről közelítem - én egy ilyen teljes szabálytalanságban élő klasszik művész vagyok, akinek egy kis szabályozottság jót tesz... már csak azért is, mert jó lenne tényleg befejezni és hordani is, amit elkezdtem, nemcsak ülni a szépséges fonalhegyeken.
      Tényleg, bóbitából is volt ilyen zsályás szín... (máig gyászolom ezeket a tökjó barkafonalakat.) És emlékszem neked van egy csodálatos smaragdos Madelinetosh fonalad is :-) ( ez a másik legszebbszínavilágon-szín), - kíváncsi vagyok arra is, hogy abból mit varázsolsz!

      Törlés
  6. Nem tudom hányadszor jövök vissza ide a kép miatt, megcsodálni nagyban is ezt a fantasztikus fonalat.....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, ez a fonal tényleg fantasztikus! Nemcsak az árnyalatok (ez az 5567-es) , de az is, hogy a madzagszerű kicsit sprőd madzagból mosás után tényleg egy pillekönyű, puha melegség lesz... csináltam egy kötéspróbát az (5545-ös) smaragdos fenyőzöld mellowból, hát, naponta simogatom, nézegetem :-)

      Törlés