2014. április 25., péntek

Az idő szövete - a szövet ideje

Ha már a végtelen lassúsággal készülő textileknél tartunk: Húsvét előtt, pakolászás közben kinyitottam az egyik Régi Kincseket Őrző Dobozt (mert több is van), és megtaláltam benne ezt a félbehagyott szövött gobelint. Legalább tíz évvel ezelőtt kezdtem el, mikor még nem születtek meg a gyermekeim, valakinek ajándékba készülgetett...  később meg nem volt rá időm, majd feledésbe is merült az egész.
Egy kis miniatúra lesz ez, most, félkész állapotában akkora körülbelül, mint egy gyufás skatulya.
Egy régi képkereten szövődik vékonyka Puppets Perlé hímzőfonalból.
A kép egy életfát ábrázol (majd), egy keresztet, amely az élet vizében gyökerezik, a kereszt metszéspontjából pedig koncentrikus körök formájában fény árad. A kereszt fájából élet sarjad, ezért egy zöldellő, leveles növényi inda futja körül.
Mind az inda, mind a kereszt, és a háttér egyre ragyogóbb színű lesz, a ragyogás középpontja felé haladva. A téma szépségén túl ezeknek a finom színárnyalatoknak a festői megfogalmazása izgatta a fantáziámat.

Egész pontosan ekkora most:
Talán egyszer majd eljön az ideje annak is, hogy befejezzem (ez is előfordul néha).
Néha évtizedek kellenek ahhoz, hogy megszülessen a fény....

3 megjegyzés:

  1. Azért sz döbbenet, hogy te "mi mindenhez tudsz", ahogy a nagymamám mondaná...!

    VálaszTörlés
  2. Inkább csak az, hogy mi mindenbe belekapok... nagykanállal, telhetetlenül habzsolom az élet örömeit :-D

    VálaszTörlés
  3. (ráadásul tegnap megint egy új, eddig ismeretlen textiles műfaj nyűgözött le, egyszerűen megbabonázott, azt is ki kell próbálnom, annyira gyönyörű képeket láttam, hogy valósággal fájt... borzasztó vagyok :-D )

    VálaszTörlés