2014. április 28., hétfő

Eco print - egy lenyűgöző technika

 Pár napja az egyik kedvenc textiles alkotó bloglistáját nézegetve akadtam rá erre a hihetetlen, lenyűgöző műfajra, ami teljesen ámulatba ejtett. Elképesztően szépséges, festői képek jönnek létre, és közben annyira egyszerű és magától értetődő az egész... Teljesen rabul ejtett a látvány! (És persze ki is kellett próbálnom egy pici vásznon azonnal, de erről majd később lesz szó.)
Tulajdonképpen annyi az egész, hogy egy vászonba (festő vagy nem) növények leveleit rakosgatják,  azt feltekerik, és rákötözik egy hengerre, aztán festőlében főzik, vagy gőzölik, vagy áztatják hosszan, és akkor ezek a növények nyomokat hagynak az anyagon. Persze tele van titokkal számomra ez az egész, fogalmam sincs mitől lesznek ennyire erős, élénk, röntgenképszerűen éles képek, ilyen erős vörösek. és egész biztos, hogy ezeket a titkokat sohasem fogom megfejteni. Ez azért nem fog megakadályozni a játékban, annál is inkább mert rendkívül erősen inspirál ez a világ a saját munkám, a kerámia területén is...

Az eco print technikával dolgozó művészek blogjait megtaláljátok az oldalsávban. Néhány gyönyörű fotót én is összegyűjtöttem, hogy mindig kéznél legyenek gyönyörködni.

India Flint, ausztrál textilművész munkái, ő fedezte fel a technikát:
Van egy magával ragadó videó is a hölgyről, aki kicsit olyan, mint Boróka asszony*, a Fűszedő című Kiss Anna versben, egy remeteéletű jóboszorkány.

A másik kedvencem, Lotta Helleberg munkái, gyönyőrűségesek:

Itt egy magyarázó jellegű videó is a munkafolyamatról.



*Szedésre érett már a fű,
Borzong a félsötétben,
Boróka asszony pendelye
Világol kinn a réten.

Talán füvek közt válogat,
Sejtésnyi még az illat,
Álom füvére hogyha lel,
Magának is szakíthat.

Szedésre érett már a fű,
Harmat suhog le róla,
Csücsökre fogja pendelyét
A jó füvek tudója.

Úgy válogat, hogy szóban is
Elősorolja őket,
Igazlátókat, éltetőt,
Lélekcseréltetőket.

Vigyázva, hogy virág is
Hullatlan megmaradjon,
Vének szívében ifjúság
Belőlük hogy fakadjon.

Szedésre érett már a fű,
Borzong a félsötétben,
Boróka asszony pendelye
Világol kinn a réten.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése